Iroko

Het vers gezaagde kernhout van Iroko heeft een botergele tot bruingele kleur, soms zijn donkere zones aanwezig. Het lichtgekleurde spint steekt duidelijk af tegen het kernhout en is 50 tot 100 mm breed. Iroko vertoont in uiterlijk een vage gelijkenis met Teak, waardoor het ook wel Afrikaans Teak wordt genoemd. Deze benaming is echter misleidend.

Kwaliteitseisen Iroko

Sinds 1989 is er voor Iroko een Nederlandse norm verschenen in de serie kwaliteitseisen voor hout (KVH 1980); NEN 5482 ‘Houtsoort Iroko’. Verder is Iroko genoemd in de lijst van goedgekeurde houtsoorten voor de toepassing in houten gevelelementen. Dit betekent dat Iroko geleverd kan worden met een met een KOMO® productcertificaat.

Bekijk de datasheet

Contact

Bewerkbaarheid

Iroko is, zowel met de hand als machinaal, goed te bewerken. De gereedschappen worden hierbij minder snel bot dan bij teak, mits het geen kalkinsluitsels bevat. Om bij bewerkingen op vlak- en vandiktebanken (inspringsel) bij kruisdradig hout zoveel mogelijk te beperken, wordt een kleine spaanhoek geadviseerd. Bewerkingen voor profielen, pen- en gatverbindingen, boren en draaien leveren geen problemen op. Goede afzuiging tijdens bewerken van Iroko is noodzakelijk om gezondheidsproblemen bij daarvoor gevoelige personen te voorkomen. Iroko-stammen hebben vaak grote inwendige spanningen. Bij bewerken kan dit leiden tot kromtrekken van bepaalde delen. Eenmaal bewerkt en goed droog blijft Iroko zeer stabiel.

Toepassingen Iroko

Iroko hout is sterk, duurzaam en werkt weinig. Daarom is het voor zeel veel doeleinden te gebruiken, zowel binnen als buiten. Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden voor kozijnen, ramen, deuren, gevelbetimmeringen, parketvloeren, binnenbetimmeringen, trappen, traptreden, meubels, kuipwerk, spanten, dekken, carrosserie- en wagonbouw, draaiwerk, beeldhouwwerk en fineer.

< Terug naar Houtsoorten

  • Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.